شواهد وجود فسفین در ابرهای زهره، این سیاره را بسیار مورد توجه قرار داده است. تعجب آور نیست که فسفین یک علامت بالقوه برای وجود حیات بر روی زمین است و توسط زندگی میکروبی تولید می شود. آیا ممکن است فرآیند بیولوژیکی مشابهی در آسمان سیاره خواهر زمین در حال انجام باشد و یا علت وجود فسفین تنها به دلیل فعالیت آتشفشانی در سیاره ناهید است؟
این امر یک چشم انداز دلهره آور است و قطعاً ارزش بررسی دقیق برای یافتن علت آن را دارد اما برای رسیدن به اطمینان خیلی زود است. میکروب ها تنها راه دریافت فسفین نیستند. مقاله جدید منتشر شده در ۱۲ ژوئیه در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم نشان می دهد که ممکن است فعالیت آتشفشانی علت وجود این گاز عجیب در بالای ابرهای سیاره ناهید باشد.
بررسی این داستان تا به امروز
اوایل پاییز گذشته، یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی پروفسور جین گریوز از دانشگاه کاردیف خبر از کشف فسفین در سیاره ناهید دادند. این یافته بر اساس داده های دو تلسکوپ جیمز کلرک مکسول (JCMT) و آتاکاما (ALMA) بود و هر دو پیشنهاد حضور فسفین در جو ناهید را در مقداری به اندازه ۲۰ قسمت در میلیارد (PPB) دادند.
فسفین (PH3) یک گاز پایدار نیست و به سرعت از بین می رود، به این معنی که برای وجود آن در ناهید (یا در کره زمین برای آن ماده)، باید یک فرآیند پردازش برای تکمیل وجود داشته باشد. در غول های گازی مانند مشتری، گرما و فشار زیاد باعث می شود گرانش عظیم سیاره بتواند به راحتی فسفین تولید کند، اما چنین شرایطی در سیاره های سنگی کوچک تر وجود ندارد. در این جا روی زمین، میکروب ها و فرآورده های صنعتی و آتش سوزی ها می توانند فسفین تولید کنند.
به نظر می رسد، مقدار زیاد فسفین کشف شده در ونوس نشان دهنده این است که فرآیندهای زمین شناسی مانند آتشفشان ها برای تأمین منبع گاز کافی نیستند. قبل از ادعای شگفت انگیز در این باره که این موضوع نشانه ای از وجود زندگی و حیات فرا زمینی باشد، گریوز و تیم او مراقب بودند که به بهترین شکل ممکن هر فرآیند شناخته شده زمین شناسی و شیمیایی مانند فعالیت آتشفشانی در سیاره ناهید را رد کنند. تا آن جا که آن ها بیان کردند، زیست شناسی تنها فرآیند شناخته شده ای است که متناسب با داده های دریافتی می باشد.
البته این ادعا توجهات زیادی را به خود جلب کرد و در طی چند ماه چندین تلاش برای نتیجه گیری در این زمینه انجام شد. همانطور که اغلب نیز اتفاق می افتد، این مطالعات اضافی تصور ما را پیچیده تر می کنند. برخی از محققان اظهار داشتند که آن چه گریوز فکر می کند فسفین است در واقع دی اکسید گوگرد (SO2) موجود در لایه دیگری از جو ونوس است. کشف عملکرد نامطلوب نرم افزار در ALMA، داده ها را بیشتر زیر سوال برد.
این مقادیر در را برای جایگزینی فرضیه بیولوژیکی و وجود حیات میکروبی در جو باز کرد و وجود فعالیت آتشفشانی در سیاره ناهید را علت پیدا کردن فسفین در جو پیشنهاد داد که بسیار منطقی تر و قابل قبول تر نیز به نظر می رسد.