از زمان لغو عضویت پلوتو در باشگاه منظومه شمسی، هشت سیاره شناخته شده در منظومه ما وجود دارد اما مدتی است شواهدی مبنی بر وجود سیاره دیگری گزارش می شود. آیا باید به دنبال سیاره نهم منظومه شمسی باشیم؟
بنا بر بررسی دانشمندان گمان می رود سیاره فرضی و نهم منظومه شمسی در لبه بیرونی منظومه کمین کرده است. تا کنون این جهان از کشف منجمان فرار کرده است اما یک مطالعه جدید مشخص کرده است که کجا باید به دنبال آن باشیم.
شواهد مربوط به وجود سیاره نهم در منظومه شمسی از کشش گرانشی آن بر اجسام دیگر ناشی می شود. در صورت وجود این سیاره، گرانش آن بر مدار سایر سیارات تأثیر می گذارد. بنابراین اگر به نظر برسد چیزی در یک سیاره در حال کشیده شدن است، فقط باید کمی از ریاضی استفاده کنیم تا منبع آن پیدا شود.
نپتون به همین گونه کشف شد؛ هنگامی که جان کوت آدامز و اوربین لو ویریر به طور مستقل متوجه شدند که اورانوس توسط سیاره ای دیده نشده، کشیده شده است. اینگونه نپتون تبدیل به اولین سیاره ای شد که با استفاده از محاسبات ریاضی کشف شد.
در مورد سیاره نهم منظومه شمسی شرایط کمی متفاوت است زیرا هیچ تأثیر گرانشی از طرف آن روی یک سیاره دیگر حس نمی شود. آن چه می بینیم خوشه ای عجیب از اجسام یخی کوچک در منظومه شمسی بیرونی است که به اجسام کمربند کوئیپر (KBO) معروف است.
در سال ۲۰۱۶، نویسندگان توزیع آماری KBO ها را بررسی کردند و نتیجه گرفتند که این خوشه توسط یک سیاره بیرونی ناشناخته ایجاد شده است. براساس محاسبات آن ها، جرم این سیاره ۵ برابر زمین است و حدود ۱۰ برابر بیشتر از نپتون با خورشید فاصله دارد.
این روزنامه حتی منطقه وسیعی از آسمان را که ممکن است این سیاره در آن حضور داشته باشد را مورد محاسبه و بررسی قرار داده است اما از این جستجوها هیچ نتیجه ای حاصل نشد. از این رو برخی به این نتیجه رسیدند که این سیاره وجود خارجی ندارد.
این مطالعه جدید با توجه به برخی انتقادات دریافتی، اثر اصلی را مورد بررسی مجدد قرار می دهد. یک انتقاد بزرگ این است که اجسام موجود در منظومه شمسی بیرونی به سختی یافت می شوند، بنابراین بهتر است آن ها را در جایی مناسب جستجو کنیم. هنگامی که مدار احتمالی سیاره نهم را دوباره مورد محاسبه قرار گرفت، دانشمندان توانستند مکان مورد نظر خود را بهتر تعیین کنند.
این مطالعه نشان می دهد که مدار تازه محاسبه شده سیاره نهم، آن را بیش از آن چه تصور می شد به خورشید نزدیک می کند. این موضوع بسیار عجیب است زیرا اگر به خورشید نزدیکتر است، باید در گذشته وجودش را کشف کرده بودیم. اگر سیاره نهم منظومه شمسی وجود داشته باشد، باید در آینده ای نزدیک توسط رصدخانه های بسیار پیشرفته قابل تشخیص باشد.