تلسکوپ فضایی هابل ناسا توانست وجود بخار آب در اروپا را، قمر اقیانوسی مشتری، تشخیص دهد و به طور بالقوه سرنخ های جدیدی در مورد قمرهای یخی منظومه شمسی و فراتر از آن آشکار کند.
هابل در گذشته نیز بخار آب در اروپا را تشخیص داده بود اما این یافته جدید داده هایی کاملاً متفاوت به حساب می آیند. لورنز روث، محقق موسسه فناوری KTH در استکهلم سوئد، مشاهدات ماوراء بنفش از اروپا را که تلسکوپ فضایی هابل با دستگاه طیف نگار تصویربرداری خود در ۱۹۹۹، ۲۰۱۲، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ انجام داده است، تجزیه و تحلیل کرد.
این تجزیه و تحلیل وجود مقادیر قابل توجهی از بخار آب را در قسمتی از نیمکره اروپا که در مسیر مداری خود رو به مشتری است، نشان داد. روت در مطالعه ای که ماه گذشته در مجله Geophysical Research Letters منتشر شد، گزارش داد که این بخار آب بر خلاف توده های گذرا در طولانی مدت باقی می ماند.
روت و همکارانش اخیراً از تکنیکی مشابه برای تشخیص بخار آب در گانیمید، بزرگترین قمر مشتری و منظومه شمسی استفاده کردند. روت گفت: “مشاهده بخار آب در گانیمد و اروپا، درک ما را از جو قمرهای یخی بالا برد. با این حال، تشخیص وجود مقدار زیاد آب در اروپا کمی شگفت انگیزتر از گانیمد است زیرا دمای سطح اروپا پایینتر از دمای گانیمد است.”
به گفته مقامات ناسا، اروپا نور خورشید را موثرتر از گانیمد منعکس می کند، بنابراین حدود ۶۰ درجه فارنهایت (۳۳ درجه سانتیگراد) سردتر از گانیمید است. درجه حرارت اروپا در حدود منفی ۲۶۰ درجه فارنهایت (منفی ۱۶۰ درجه سانتیگراد) است، با این حال به نظر می رسد مقدار قابل توجهی یخ در آن جا تصعید و به بخار تبدیل شده و به فضا منتقل می شود. به گفته مقامات ناسا، علت این موضوع که وجود این بخار آب محدود به نیمکره عقب اروپا است، هنوز مشخص نیست.
ما به زودی اطلاعات بیشتری در مورد این یافته های عجیب به دست خواهیم آورد. در اکتبر ۲۰۲۴، ناسا قصد پرتاپ کاوشگری به نام Europa Clipper را دارد که در آوریل ۲۰۳۰ به سیستم مشتری خواهد رسید. این فضاپیما ده ها پرواز نزدیک اروپا انجام می دهد و اقیانوس و پوسته یخی آن را مطالعه می کند و می تواند اطلاعات بیشتری از سیستم مشتری و قمرهایش در اختیار ما بگذارد.