هیدروپس اندولنفاتیک نوع اختلال در گوش داخلی است که میتواند سرگیجه و وزوز گوش را با خود به همراه داشته باشد. در این مقاله قصد داریم به شرح و بررسی بیماری هیدروپس اندولنفاتیک، علت، علائم و راهکارهای درمانی آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
هیدروپس اندولنفاتیک چیست؟
هیدروپس اندولنفاتیک (Endolymphatic hydrops) یا بیماری منیر هنگامی رخ میدهد که بر اثر اختلالات و ناهنجاریهای مایع آندولنف گوش، حلزون گوش و سیستم تعادلی گوش درگیر میشوند. در واقع در یک فرد سالم حجم مایع اندولنفاتیک ثابت است و بروز تغییر در این مایع باعث بروز این بیماری و علائمی مانند سردرد و سرگیجه میشود.
انواع هیدروپس اندولنفاتیک
- هیدروپس اندولنفاتیک اولیه: هیدروپس اندولنفاتیک اولیه خودی خود بروز پیدا میکند و معمولا با سرگیجه همراه است.
- هیدروپس اندولنفاتیک ثانوی:اگر در پی حادثه یا وارد شدن ضربه به سر بیمار، این اختلال رخ دهد، هیدروپس اندولنفاتیک ثانوی محسوب میشود. بیماریهای خود ایمنی نیز میتوانند زمینهساز به وجود آمدن هیدروپس اندولنفاتیک ثانویه باشند.
علائم و نشانههای بیماری هیدروپس اندولنفاتیک
این بیماری ممکن است علائم و نشانههای مختلفی داشته باشد که برخی از متداولترین آنها به شرح زیر هستند:
- احساس پری یا فشار در گوش
- کم شنوایی یا ناشنوایی
- عدم توانایی در حفظ تعادل
- منگی و سرگیجه
علت بیماری هیدروپس اندولنفاتیک
هنوز هیچ دلیل مشخصی برای هیدروپس اندولنفاتیک پیدا نشده است، اما برخی عوامل را میتوان در به وجود آمدن این بیماری دخیل دانست:
- ضربه به سر
- دیابت
- بیماری خودایمنی
- جراحی گوش
- آلرژیها
- میگرن
روشهای درمان بیماری هیدروپس اندولنفاتیک
اکثر بیماران با درمان دارویی بهبود مییابند، در صورتی که درمان دارویی برای بیمار مؤثر واقع نشود، آنتی بیوتیکهایی مانند آمینوگلیکوزید وستیبولو توکسیک به گوش میانی بیمار تزریق میشود. در برخی موارد داروهای صد تهوع و ضد سر گیجه نیز توسط فوق تخصص گوش و حلق و بینی تجویز میشود. در مواقعی که علائم بیمار بسیار حاد باشد، از روش جراحی برای درمان بیماری استفاده میشود.
روشهای تشخیص بیماری هیدروپس اندولنفاتیک
پس از معاینه بیمار توسط متخصص مغز و اعصاب یا گوش و حلق و بینی، از روشهای زیر برای تشخیص بیماری استفاده میکند:
تست شنوایی
برای آنکه پزشک میزان آسیبدیدگی گوش بیمار را تشخیص دهد، از تست شنوایی سنجی استفاده میکند. در این تست بر روی گوش بیمار یک هدفون قرار داده میشود و از او خواسته میشود تا صداهایی که میشنود را اعلام نماید.
تست الکتروکوکلئوگرافی
در این تست، با ایجاد صداهایی در گوش فرد، سیگنال عصبی ایجاد شده در عصب هشتم جمجمهای ضبط و ثبت میشود. بررسی این امواج به تسخیص کارکرد گوش کمک میکند.
آزمایش ومپ
این آزمایش برای بررسی سنجش میزان حساسیت گوش داخلی به صداهای بلند انجام میشود.
روشهای پیشگیری از هیدروپس اندولنفاتیک
- خواب کافی
- استفاده از مواد غذایی سالم و مقوی
- انجام فعالیتهای بدنی و ورزش
- عدم مصرف الکل و سیگار
عوارض بیماری هیدروپس اندولنفاتیک
از بدترین عوارض این بیماری میتوان به سرگیجه و از دست دادن شنوایی اشاره کرد. از این رو این بیماری میتواند شخص را معرض خطراتی مانند سقوط یا حوادث رانندگی قرار دهد.
جمعبندی
هیدروپس اندولنفاتیک یا بیماری منیر، نوعی بیماری گوش داخلی است که در اثر ناهنجاری مایع آندولنف گوش رخ میدهد. و ممکن است عوارضی مانند سرگیجه یا از دست دادن شنوایی را با خود به همراه داشته باشد. برای رزرو آنلاین نوبت از بهترین پزشکان متخصص در شهر تهران، میتوانید از سامانه جامع پزشکی درمانکده استفاده نمایید. همچنین افرادی که ساکن شهر تهران نیستند نیز میتوانند از خدمات مشاوره آنلاین این سایت بهرهمند شوند.
منبع: ایسنا