بلک بری (BlackBerry) در ۱۹ ژانویه ۱۹۹۹ با عرضه BlackBerry 850 کار خود را آغاز کرد. در سال های بعد، این نام تجاری در دنیا سر و صداهای زیادی را به پا کرد و چیزی را ارائه داد که سایر رقبا از آن بی بهره بودند؛ قابلیت استفاده از ایمیل. در این مقاله نگاهی کوتاه به تاریخچه بلک بری می اندازیم و گوشی های این برند که در بازار تلفن های همراه تحول ایجاد کردند را بررسی می کنیم.
بررسی تاریخچه بلک بری؛ پایان روز های طلایی
با جرات می توان عبارت “خاص پسند بودن” را برای گوشی های بلک بری به کار برد. در زمان های نه چندان دور حتی اگر خودتان از گوشی های بک بری استفاده نمی کردید، افراد زیادی را مشاهده می کردید که در حال کار با گوشی های این برند بودند. صدای ضربه زدن بر روی آن صفحه کلید فیزیکی QWERTY در هر واگن قطار و در هر هواپیمایی شنیده می شد.
هر چند فقط موضوع قابلیت استفاده از ایمیل برای این گوشی ها نبود، قابلیت استفاده از سرویس BBM – BlackBerry’s Instant Messenger نیز تاثیر به سزایی در استقبال عموم از این برند کانادایی داشت.
امروزه شاید همه چیز در شبکه های اجتماعی و پیام رسان هایی مانند واتس اپ خلاصه شود اما در آن زمان BBM انقلابی در بازار تلفن های همراه به حساب می آمد و دلیلی منحصر به فرد دیگر برای خرید گوشی های بلک بری بود. این امتیاز مورد توجه طیف وسیعی از مردم بود نه فقط آن هایی که لباس های شیک و رسمی به تن داشتند.
متأسفانه آن روزهای طلایی تقریبا از بین رفته است. اگر چه هنوز هم برند بلک بری کاربران و طرفداران متعصبی در سراسر دنیا دارد اما داستان این برند رو به پایان است.
در سال ۲۰۱۶، بلک بری اعلام کرد که و دیگر دستگاه های خود را نخواهد ساخت و این وظیفه به عهده TCL o,hin f,n. در سال ۲۰۲۰ مجوز TCL به پایان رسید تا بلافاصله توسط نهاد ناشناخته، Onward Mobility دریافت شود.
در سال ۲۰۲۱، Onward Mobility با همکاری سازنده FIH Mobile اولین گوشی ۵G بلک بری را که دارای سیستم عامل اندروید است راه اندازی می کند. تا آن زمان، از مرور تاریخجه بلک بری و برخی از مدل های شگف انگیز روزهای گذشته این برند لذت ببرید.
نگاهی به بهترین گوشی های بلک بری
در این جا یک لیست غیر جامع از بهترین گوشی های موجود در تاریخچه بلک بری تهیه شده است که در زمان خود با فروش خوبی در بازار مواجه شدند.
BlackBerry 850
این مدل اولین دستگاه بلک بری به شمار می آید اما متعلق به گروه تلفن های همراه نیست و در گروه پیجر دو طرفه قرار دارد. این مدل به همراه چند دستگاه دیگر از جمله ۸۵۷ ، ۹۰۰ ، ۹۵۰ ، ۹۵۷ و ۹۶۲ در سال ۱۹۹۹ با وضوح صفحه نمایش ۱۳۲ در ۶۵ پیکسل، صفحه کلید و چرخ چنده انگشت شست برای بالا پایین یا اسکرول کردن صحفه، معرفی شد.
BlackBerry 5810
Blackberry 5810 اولین تلفن همراه این برند به حساب می آید. این مدل یکی از دستگاه های اولیه مبتنی بر جاوا بود که قابلیت استفاده از تلفن همراه را ارائه می داد اما فقط از طریق هدست امکان مکالمه و برقراری تماس وجود داشت.
این مدل در سال ۲۰۰۲ با هدف جلب رضایت افراد شاغل، بیزینسمن ها یا در واقع با اواویت کسب و کار به جای مصرف کنندگان عادی راه اندازی شد. ۵۸۱۰ از طریق شبکه ۲G کار می کرد و دارای صفحه نمایش تک رنگ ۱۶۰ در ۱۶۰ پیکسل بود.
BlackBerry 6710
BlackBerry 6710 از سری ۶۰۰۰ بود که در سال ۲۰۰۲ معرفی شد. این مدل از اولین گوشی هایی بود که یک تلفن یکپارچه را ارائه می داد و از یک صفحه نمایش بزرگ تک رنگ با ۱۶۰ در ۱۶۰ پیکسل بهره می برد. مدل های ۶۷۲۰ و ۶۷۵۰ نیز در این مجموعه وجود داشتند که همه آن ها در سال ۲۰۰۲ راه اندازی شدند.
BlackBerry 6210
BlackBerry 6210 در سال ۲۰۰۳ همراه با مدل های ۶۲۲۰، ۶۲۳۰ و ۶۲۸۰ وارد بازار شد. در این مدل تلفن های همراه شاهد پیشرفت هایی بودیم اما مانند نمونه های عرضه شده در سال ۲۰۰۲، در آن از یک نمایشگر تک رنگ متوسط استفاده می شد.
وضوح تصویر آن ها ۱۶۰ در ۱۰۰ بود. همچنین یک مدل ۶۵۱۰ وجود داشت که دارای رادیو هم بود. اسکرول کردن تصویر از طریق چرخ دنده کناری انجام می شد. در این سری از گوشی های بلک بری، ایمیل ها از طریق تلفن همراه واقعاً به خیابان ها می آمد!
BlackBerry 7290
BlackBerry 7290 یکی از مدل های سری ۷۰۰۰ بود که برخی از آن ها در سال ۲۰۰۳ به بازار عرضه و سپس تعداد کم تری از آن در سال ۲۰۰۴ وارد بازار شدند. با وضوح تصویر ۲۴۰ در ۲۴۰ پیکسل، BlackBerry 7290 یکی از اولین گوشی های داری بلوتوث بود که در سال ۲۰۰۴ راهی بازار شد. ۷۲۷۰ همچنین WLAN 802.11b را معرفی کرد. بیشتر مدل های سری ۷۰۰۰ دارای ۱۶ مگابایت فضای ذخیره سازی بودند.
BlackBerry 7100
سری BlackBerry 7100 از چندین مدل تشکیل شده بود که همه آن ها همان چیزی را ارائه می دادند که بلک بری آن را کیبورد SureType نامید. آن ها به جای صفحه کلید سنتی QWERTY، چیدمان مشابه داشتند اما از دو حرف در هر دکمه استفاده می کردند. این قابلیت به دستگاه ها اجازه می داد تا باریک تر شوند.
بنابراین سری ۷۱۰۰ دارای اندازه ای مشابه با سایر دستگاه های رقیب موجود در بازار ماند نوکیا بود از این رو اولین مدل اصلی این برند بودند که برای عموم مردم تولید شدند نه فقط مشاغل و کسب و کار ها.
BlackBerry 8700
مدل های سری BlackBerry 8700 که در سال ۲۰۰۵ معرفی شدند، از ویژگی هایی بیشتری برای مردم عادی و مشتری های معمولی برخوردار بودند. ویژگی هایی مانند نمایشگرهای بهتر با صفحه نمایش های بزرگ ۳۲۰ در ۲۴۰ پیکسل با عمق رنگ ۶۵K، که به آن اضافه شده بود. این مدل ها دارای قالب کامل صفحه کلید QWERTY هستند و در مقایسه با سری ۷۱۰۰ دوباره پهن تر شدند.
BlackBerry Pearl
BlackBerry Pearl اولین مدل این برند به حساب می آید که از چرخ دنده کناری برای باسکرول کردن تصویر استفاده نکرد و به جای آن از یک مینی گوی (trackball) در مرکز صفحه کلید پنج دکمه ای خود بهره می برد. این تغییر برای ایجاد انقلابی در نحوه استفاده از دستگاه بود.
۸۱۰۰ اولین مدل این سری بود و با یک دوربین ۱.۳ مگاپیکسلی، پشتیبانی از microSD تا ۸ گیگابایت، آهنگ های زنگ و مدیا پلیر وارد بازار شد. این مدل و مدل های بعدی از سری Pearl، همگی از یک نمایشگر با وضوح ۲۴۰ در ۲۶۰ برخوردار بودند ، اما دوربین خود را به ۲ مگاپیکسل ارتقا دادند.
BlackBerry Curve
BlackBerry Curve اولین بار در سال ۲۰۰۷ با مدل ۸۳۰۰ وارد بازار شد. چند تغییر در آن وجود داشت که شامل مواردی مانند یک دوربین ۲ مگاپیکسلی، گوی موجود در Pearl و یک صفحه نمایش با وضوح ۳۲۰ در ۲۴۰ بودند.
این چند تغییر همراه با نمایشگر با وضوح بالاتر و همچنین ویژگی های اضافی، اوضاع را کمی برای بلک بری تغییر دادند. Curve فرمت گسترده تری را با صفحه کلید کامل QWERTY ارائه داد و به لطف قیمت پایین و طیف گسترده ای از ویژگی های گوشی های هوشمند فوراً مورد توجه مصرف کنندگان قرار گرفت.
BlackBerry Bold
سری BlackBerry Bold برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ با مدل ۹۰۰۰ وارد بازار شد. این مدل مانند Curve با صفحه کلید کامل QWERTY و همچنین رابط گوی مانند از قالب گسترده تری برخوردار بود.
Bold بازار تلفن همراه را را به لرزه درآورد زیرا همان دستگاه برتری بود که همه می خواستند. Bold اصلی درای پوششی چرم در پشت قاب بود که احساس شیک بودن را ارائه می داد و احتمالاً نمادین ترین گوشی تولیدی BlackBerry بود.
BlackBerry Storm
دیگر زمان آن بود بلک بری برای رقابت با سایر برند ها به خصوص اپل تغییرات گسترده تری را در گوشی های خود ایجاد کند. BlackBerry Storm در اواخر سال ۲۰۰۸ وارد بازار شد که دارای یک صفحه لمسی بود و دیگر از صفحه کلید فیزیکی QWERTY خبری نبود.
این اولین باری بود که بلک بری سعی داشت کاملاً از صحفه لمسی استفاده و موجی را در مقابل آیفون ایجاد کند. طوفان که هرگز عمل نکرد. مدل ۹۵۰۰، دارای یک دوربین ۳.۲ مگاپیکسلی و یک صفحه نمایش با وضوح ۳۶۰ در ۴۸۰ بود و از ۱ گیگابایت حافظه داخلی بهره می برد. در سال ۲۰۰۹، دومین طوفان با مدل ۹۵۵۰، با ۲ گیگابایت حافظه وارد بازار شد که سعی در رفع نقایص نسخه اصلی و رقابت با برند آمریکایی داشت اما این بار هم چندان موفق نبود.
BlackBerry Bold (9700)
بلک بری در پایان سال ۲۰۰۹ با مدل ۹۷۰۰ و دو بار در سال ۲۰۱۰ با ۹۶۵۰ و ۹۷۸۰ دامنه Bold را به روز کرد. در این به روز رسانی trackball با trackpad جایگزین شد و وضوح صفحه نمایش تا ۳۶۰ در ۴۸۰ پیکسل افزایش یافت تا از ۲۲۰ppi به ۲۵۰ppi برسد.
مدل های ۹۷۰۰ و ۹۶۵۰ یک دوربین ۳.۲ مگاپیکسلی ارائه می دهند، در حالی که ۹۷۸۰ که در اواخر سال ۲۰۱۰ به بازار آمد از یک دوربین فوکوس خودکار ۵ مگاپیکسلی برخوردار بود. اگرچه ترک پد پیشرفت خوبی نسبت به گوی که مستعد خرابی بود ارائه می داد، رقابت فزاینده ای در زمینه دستگاه های لمسی قدرتمند و شکایت از کمبود برنامه وجود داشت.
BlackBerry Bold Touch
BlackBerry Bold Touch در تابستان ۲۰۱۱ وارد بازار شد. این مدل ترک پد، یک صفحه کلید کامل QWERTY و یک رابط صفحه لمسی را ارائه می داد. در آن NFC و همچنین یک دوربین ۵ مگاپیکسلی نیز وجود داشت و در آن زمان، باریک ترین بلک بری موجود در بازار بود.
Bold Touch دارای صفحه کلیدی عالی بود اما رابط صحفه لمسی کهدر پایین نمایشگر وجود داشت برای رفع نیازهای مشتری خیلی کوچک به نظر می رسید و بار دیگر احساسات را برانگیخت و موجب ناراضایتی طرفداران این برند شد.
BlackBerry Z10
BlackBerry Z10 که در ابتدای سال ۲۰۱۳ وارد بازار شد، اولین مدلی بود که از سیستم عامل جدید BB10 بهره می برد و دارای صفحه نمایش ۴.۲ اینچی با وضوح ۱۲۸۰ در ۷۶۸ پیکسل، دوربین عقب ۸ مگاپیکسلی و همچنین یک دوربین جلو ۲ مگاپیکسلی بود.
دوام باتری آن ۱۰ ساعت برای مکالمه بود. یک پردازنده دو هسته ای ۱.۵ گیگاهرتزی وجود داشت که با ۲ گیگابایت رم پشتیبانی می شد همراه با ۱۶ گیگابایت حافظه و microSD برای افزایش تا ۳۲ گیگابایت.
با توجه به تمام این ویژگی ها، Z10 برای بلک بری یک موفقیت به حساب می آمد. اگرچه بدیهی بود که بلک بری سعی در راه اندازی سیستم عامل خود و قصد شروع یک مبارزه سخت با رقبا را داشت. از این رو هنگامی که Z10 به بازار عرضه شد، از قبل از رده خارج شده محسوب می شد.
BlackBerry Q10
BlackBerry Q10 که در اواسط ۲۰۱۳ وارد بازار شد، دومین دستگاه BB10 به حساب می آید که از صفحه نمایش ۳.۱ اینچی با رزولوشن ۷۲۰ در ۷۲۰ پیکسل به همراه قابلیت صفحه کلید QWERTY کامل، دوربین عقب ۸ مگاپیکسل، دوربین جلو ۲ مگاپیکسلی، پردازنده دو هسته ای ۱.۵ گیگاهرتزی با ۲ گیگابایت رم و ۱۶ گیگابایت فضای ذخیره سازی، بهره می برد.
بلک بری با ایجاد یک بافت الیاف شیشه ای دوست داشتنی در قسمت پشت Q10 زیبایی جالبی به این مدل بخشید. این مدل کوچک و سرگرم کننده بود اما در نهایت دنیای تلفن های همراه در حال حرکت به سمت دیگری بود.
BlackBerry Z30
BlackBerry Z30 در اکتبر ۲۰۱۳ به بازار عرضه شد و BB10 را به همراه نمایشگر ۵ اینچی با وضوح ۷۲۰ در ۱۲۸۰ پیکسل به ارمغان آورد. باتری ۲۸۸۰ میلی آمپری، پردازنده دو هسته ای ۱.۷ گیگاهرتزی و ۲ گیگابایت رم با ۱۶ گیگابایت حافظه داخلی از دیگر امکانات این مدل بود.
Z30 دارای صفحه لمسی بود و صفحه کلید QWERTY فیزیکی در آن ارائه نمی شد. BlackBerry Z30 برای رقابت با سایر رقبا طراحی شده بود تا با دستگاه هایی مانند اندروید رقابت کند اما در آن شرایط کمبود برنامه های بومی برای این سیستم عامل آن را به جایی نرساند.
BlackBerry Passport
BlackBerry Passport در سپتامبر ۲۰۱۴ وارد بازار شد و واکنش های زیادی را برانگیخت. این یک دستگاه Marmite بود که از صفحه نمایش مربع ۴.۵ اینچی با وضوح ۱۴۴۰ در ۱۴۴۰ پیکسل بهره می برد. دوربین عقب ۱۳ مگاپیکسلی همراه با یک دوربین جلو ۲ مگاپیکسلی در آن قرار داشت و دارای یک باتری ۳۴۵۰ میلی آمپری، پردازنده اسنپدراگون ۸۰۱ و ۳ گیگابایت رم بود.
بلک بری دوباره به ارائه صفحه کلید فیزیکی QWERTY بازگشت. این بازگشت نشان دهنده این بود که بلک بری در حال طراحی دستگاه هایی برای طرفداران همیشگی خود است و سعی دارد دوباره به سمت تولید مدل های بیزینسی بازگردد.
BlackBerry Classic
BlackBerry Classic در دسامبر ۲۰۱۴ در راستای سیاست های تولید مدل پاسپورت روانه بازار شد و طرحی مشابه با Bold را به ارمغان آورد. این همان طرحی بود که همه بلک بری را با آن می شناختند و آن را دوست داشتند.
مدل کلاسیک از یک نمایشگر ۳.۵ اینچی با وضوح ۷۲۰ در ۷۲۰ پیکسل، یک دوربین ۸ مگاپیکسلی، دوربین جلوی ۲ مگاپیکسلی، ۲ گیگابایت رم و همچنین یک پردازنده ۱.۵ گیگاهرتزی برخوردار بود. اما نکته اصلی در مورد این دستگاه، غیر از صفحه کلید فیزیکی QWERTY، این بود که به کاربران اجازه می داد برنامه های اندروید و همچنین برنامه های مخصوص را در آن نصب کنند.
BlackBerry Priv
Priv مدلی بود که همه چیز برای بلک بری تغییر داد. این اولین دستگاه اندرویدی ساخته شده توسط این برند بود. وجود صفحه کلید کامل QWERTY در زیر صفحه نمایش که به صورت کشویی پنهان شده است یکی دیگر از مزیت های این مدل به حساب می آید.
دوربین ۱۸ مگاپیکسلی، صفحه نمایش Quad HD و پردازنده Qualcomm Snapdragon 808 از دیگر مزایای این مدل است. این مدل به عنوان یک دستگاه اندرویدی، پر از نوآوری بود.
BlackBerry KeyOne
بلک بری که تصمیم گرفته بود در بخش سخت افزاری دیگر فعالیتی نداشته باشد، مجوز خود را به TCL، همان شرکتی که در زمینه تقویت مجدد برند آلکاتل موفقیت خوبی داشت، تحویل داد.
اولین مدل بعد از این توافق، KeyOne یک غافلگیری برای طرفداران سنتی بلک بری بود. هنوز هم اندروید را اجرا می کرد اما برخلاف Priv یک صفحه کلید مستقیماً در زیر نمایشگر وجود داشت.
ترکیبی از فلز گرد و بافت نرم، استفاده از آن را لذت بخش کرده بود. صفحه نمایش غیر عادی آن به طرز شگفت انگیزی با کیفیت بود. با داشتن یک باتری ۳۵۰۰ میلی آمپر و پردازنده اسنپدراگون ۶۲۵، می توان تقریباً دو روز شارژ را نگه داشت و با کمترین تلاش و تاخیر بیشتر کارها را انجام داد.