هنگامی که صحبت از خرید سرور به میان میآید، محصولات دو شرکت اچپی و دل مورد توجه شرکتها و سازمانهای کوچک و بزرگ قرار دارد، زیرا هر یک از این شرکتها سرورهای مختلفی را برای پاسخگویی به نیازهای شرکتها به بازار عرضه کردهاند. سرورهایی که توانایی پشتیبانی از جدیدترین فناوریهای روز را دارند و دست خریداران برای انتخاب محصولی متناسب با نیازهایشان باز است. با اینحال دو سرور DL380 g11 و PowerEdge R750 از گزینههای محبوب نزد شرکتها هستند که قصد داریم در این مطلب به طور اجمالی با آنها آشنا شویم.
مشخصات سرور DL380 G11
سرور دو یونیتی HPE ProLiant DL380 Gen11 جدیدترین نسل از سرورهای رکمونت اچپی است که برای پاسخگویی به بارهای کاری سنگین و استقرار محیطهای ترکیبی طراحی شده است. این سرور به لطف پشتیبانی از سختافزارهای رده بالا توازنی دقیق میان توسعهپذیری و مقیاسپذیری ارائه میکند و همین مسئله باعث شده توانایی پاسخگویی به طیف گستردهای از بارهای کاری مختلف را داشته باشد. به بیان دقیقتر، شرکتها میتوانند از سرور فوق در زمینههای مختلف مثل میزبانی ماشینهای مجازی، کانتینرها، کلان دادهها و همچنین پیادهسازی زیرساختهای ابری استفاده کنند. این سرور توانایی پشتیبانی از دو پردازنده مرکزی مقیاسپذیر نسل چهارم زئون اینتل را دارد و مجهز به اسلاتهای PCIe 5.0 است که پهنای باند عملیات ورودی و خروجی را دو برابر بیشتر از اسلاف خود میکند.
یکی از تحولات بزرگ به وجود آمده در نسل یازدهم سرورهای اچپی پشتیبانی از پردازندههای نسل چهارم مقیاسپذیر زئون اینتل است که دسترسی به ۶۰ هسته پردازشی را فراهم میکنند. به طوری که اگر از دو پردازنده پلاتینیوم استفاده کنیم به ۱۲۰ هسته پردازشی فیزیکی دسترسی خواهیم داشت که قادر به انجام محاسبات پیچیده هستند. دومین ویژگی جالب توجه سرورهای نسل یازدهم ارتقا شکافهای گسترشی PCIe Gen5 است که پهنای باند ارسال و دریافت دادهها را افزایش میدهند. به طوری که رایزرهای نصب شده روی این اسلاتها این توانایی را دارند تا به شکل سریعتری با مولفههای سختافزاری مثل رسانههای ذخیرهساز، حافظه اصلی و پردازنده مرکزی ارتباط برقرار کنند.
پشتیبانی از نسل پنجم حافظههای DDR5 دستاورد بزرگ این نسل از سرورها است که توانستهاند تا حدود زیادی شکاف سرعت میان حافظه اصلی، پردازنده مرکزی و حافظههای حالت جامد را کم کنند. سرور DL380 gen11 قادر به پشتیبانی از حافظههای RDIMM و HPE DDR5 SmartMemory است و ۳۲ اسلات برای نصب ماژولهای حافظه در اختیار کارشناسان قرار میدهد در این حالت هر پردازنده از ۱۶ اسلات حافظه اصلی پشتیبانی میکند. بنابراین، اگر به دنبال استفاده از تمامی اسلاتهای حافظه اصلی هستید باید دو پردازنده مرکزی روی سرور نصب کنید. یک نکته ظریف در این زمینه وجود دارد که باید به آن اشاره داشته باشیم. هر پردازنده از هشت کانال حافظه اصلی (۲ DIMMs per channel) پشتیبانی میکند که اجازه میدهد سرور از هشت ترابایت حافظه اصلی در قالب ۳۲ ماژول ۲۵۶ گیگابایت RIDMM با فرکانس ۴۸۰۰ مگاهرتز پشتیبانی میکند. بدون شک پشتیبانی از حافظههای با فرکانس بالا خبر خوبی برای شرکتهایی است که سرعت در انجام محاسبات برای آنها حرف اول را میزند.
قابلیت مهم دیگری که سرورهای نسل یازدهم از آن پشتیبانی میکنند، کنترلر ذخیرهسازی VROC اینتل است که رید ترکیبی نرمافزاری را به منظور افزایش عملکرد SSDها به همراه کنترلرهای ذخیرهسازی دیگری مثل Tri-mode (NVMe/SAS/SATA) Smart Array و رید سختافزاری در اختیار کارشناسان قرار میدهد. به طوری که کارشناسان شبکه مشکلی از بابت پیادهسازی معماریهای مختلف دیسکها نخواهند داشت.
این سرور همچون اسلاف خود در شاسیهای SFF و LFF به بازار عرضه شده است. به بیان دقیقتر شرکتها میتوانند به سراغ خرید شاسیهایی مثل ۸SFF CTO Server (قابل ارتقا به ۲۴ SFF در جلو + ۲SFF در عقب) و ۱۲ LFF CTO Server بروند. در تمامی موارد، امکان نصب پیشرفتهترین پردازندههای اینتل روی سرور وجود دارد.
به طور مثال، پردازندههای سریهای ۹۶۴۲، ۸۴۹۰ پلاتینیوم دسترسی به ۳۲ یا ۶۰ هسته پردازشی را در فرکانسهای ۲.۷ و ۱.۹ گیگاهرتز فراهم میکنند و مجهز به ۷۵ و ۱۱۲.۵ مگابایت کش داخلی هستند. البته، شرکتها میتوانند متناسب با بودجهای که در اختیار دارند از میان پردازندههای سری برنزی، طلایی یا نقرهای پردازنده مرکزی موردنیاز را خریداری کنند.
یکی دیگر از ویژگیهای شاخص سرورهای اچپی و به ویژه مشخصات سرور dl380 g11 در بحث پشتیبانی از فضای ذخیرهسازی است که توانایی پشتیبانی از هارد دیسکها و حافظههای حالت جامد SFF/LFF مبتنی بر رابطهای SAS/SATA به همراه حافظههای NVMe را دارد. از اینرو، این امکان وجود دارد تا ترکیبی از هارد دیسکها و حافظههای حالت جامد را روی سرور مستقر کرد و بر مبنای تکنیک لایهبندی فرآیند ذخیرهسازی اطلاعات روی سرور را انجام داد. اکنون به این پرسش میرسیم که سرور توانایی پشتیبانی از چند ترابایت حافظه را دارد؟ این موضوع به نوع دیسکهایی که خریداری کردهاید، بستگی دارد. اگر از دیسکهای SFF SAS SSD استفاده کنید ظرفیت ذخیرهسازی ۴۶۰.۸ ترابایت در اختیارتان قرار میگیرد، در حالی که اگر از حافظههای SFF NVMe PCIe SDD استفاده کنید، ۳۷۴.۴ ترابایت حافظه جانبی در اختیارتان قرار میگیرد.
اگر به دنبال استعلام قیمت سرور G11 اچ پی هستید، کارشناسان ما در شرکت نتسا آماده پاسخگویی به مشتریان عزیز هستند.
مشخصات سرور Dell PowerEdge R750
Dell PowerEdge R750 از سرورهای قدرتمند موجود در بازار است که توانایی پشتیبانی از پردازندههای نسل سوم مقیاسپذیر زئون اینتل را دارد و گزینه مناسبی برای رسیدگی به بارهای کاری سنگین است. PowerEdge R750 یک سرور دو یونیتی است که عملکرد فوقالعادهای در پردازش سنگینترین بارهای کاری دارد. این سرور مجهز به دو سوکت برای نصب پردازندههای مرکزی است که هر پردازنده از ۸ کانال حافظه پشتیبانی میکند. به طوری که اگر دو پردازنده روی سرور نصب کنید قادر هستید از ۳۲ اسلات DIMM برای نصب حافظههای DDR4 با باس ۳۲۰۰ مگاهرتز استفاده کنید. همچنین، سرور PowerEdge R750 با هدف دستیابی به اصل مقیاسپذیری اسلاتهای PCIe Gen 4 را در اختیار شرکتها قرار میدهد و حداکثر از ۲۴ درایو NVMe ذخیرهسازی پشتیبانی میکند. همچنین، طراحی شاسی به گونهای است که امکان استفاده از تجهیزات سرمایشی مایع با افزایش کاهش دما و افزایش توان عملیات تجهیزات وجود دارد. همین مسئله باعث شده تا سرور PowerEdge R750 به گزینه ایدهآلی برای بارهای کاری مختلف مثل میزبانی پایگاه دادهها، تجزیه و تحلیل کلان دادهها، محاسبات با عملکرد بالا (HPC)، میزبان ابرهای خصوصی یا ترکیبی، میزبانی زیرساخت دسکتاپ مجازی، آموزش مدلهای یادگیری ماشین تبدیل شود. در ارتباط با مورد آخر باید به این نکته اشاره داشته باشیم که سرور توانایی پشتیبانی از کارتهای گرافیک پیشرفته را دارد که هستههای پردازشی زیادی برای آموزش مدلها در اختیار متخصصان قرار میدهند.
از مشخصات سرور فنی PowerEdge R750 باید به پشتیبانی از نسل سوم پردازندههای مقیاسپذیر زئون اینتل که دسترسی به ۴۰ هسته پردازشی را فراهم میکنند، اشاره کرد. این تعداد هسته پردازشی اگر از دو پردازنده روی سرور استفاده کنیم دو برابر شده و به ۸۰ عدد میرسد. همچنین، سرور توانایی پشتیبانی از ۸ ترابایت حافظه اصلی DDR4 با فرکانس کاری ۳۲۰۰ مگاهرتز از نوع LRDIMM یا ۲ ترابایت از نوع RDIMM را دارد. همچنین، اگر مشکلی از بابت هزینهها نداشته باشید امکان نصب هشت ترابایت حافظههای سری ۲۰۰ اینتل مدل Intel Persistent Memory وجود دارد. در تمامی موارد، سرور از حافظههای مجهز به فناوری ECC پشتیبانی میکند که توانایی شناسایی و برطرف کردن خطاهای بیتی را دارد. این سرور به کنترلرهای داخلی PERC H745, HBA355I, S150, H345, H755, H755N تجهیز شده است که امکان پیادهسازی معماریهای مختلف رید را امکانپذیر میکنند. در بحث فضای ذخیرهسازی نیز سرور از طریق سینی جلویی اجازه میدهد از آرایشهای زیر استفاده کنید:
۱۲ x 3.5-inch SAS/SATA (HDD/SSD) max 192 TB
۸ x 2.5-inch NVMe (SSD) max 122.88 TB
۱۶ x 2.5-inch SAS/SATA/NVMe (HDD/SSD) max 245.76 TB
۲۴ x 2.5-inch SAS/SATA/NVMe (HDD/SSD) max 368.84 TB
در پنل پشتی نیز آرایش دیسکها به شرح زیر امکانپذیر است:
۲ x 2.5-inch SAS/SATA/NVMe (HDD/SSD) max 30.72 TB
۴ x 2.5-inch SAS/SATA/NVMe (HDD/SSD) max 61.44 TB
در بحث پاور یا همان منبع تغذیه، کارشناسان این قابلیت را دارند که از منابع تغذیه ۷۰۰ تا ۲۸۰۰ وات تیتانیوم یا پلاتینیوم روی سرور استفاده کنند تا مشکلی از بابت تامین برق موردنیاز تجهیزات مهمی مثل کارتهای گرافیکی پیشرفته یا زمانی که از تمامی سینیها برای نصب دیسکها استفاده میشود به وجود نیاید. به طور کلی، سرور فوق از منابع تغذیه زیر پشتیبانی میکند:
• ۷۰۰ W Titanium HLAC/240 mixed mode
• ۸۰۰ W Platinum AC/240 mixed mode
• ۱۱۰۰ W Titanium AC/240 mixed mode
• ۱۱۰۰ W DC -48 – -۶۰ V
• ۱۴۰۰ W Platinum AC/240 mixed mode
• ۱۸۰۰ W Titanium HLAC/240 mixed mode
• ۲۴۰۰ W Platinum AC/240 mixed mode
• ۲۸۰۰ W Titanium HLAC/240 mixed mode
این سرور دو یونیتی به کاربران اجازه میدهد از مکانیزمهای سرمایشی هوایی یا خنککننده مایع برای سرور استفاده کنند تا در هنگام استقرار در رک یا زمانی که بار کاری سرور بیش از اندازه زیاد است، گرما باعث کاهش عملکرد پردازنده مرکزی نشود. سرور فوق به شکل پیشفرض مجهز به کارت شبکه ۲ x 1 GbE LOM است و هشت اسلات CPIe نسل چهارم را برای نصب کارتهای مختلف روی شبکه در اختیار کارشناسان شبکه قرار میدهد. البته، به این نکته توجه داشته باشید که هنگام خرید کارت گرافیک به ابعاد آن دقت کنید تا مشکلی از بابت استقرار آن در سرور به وجود نیاید.
مقایسه سرورهای HPE ProLiant DL380 Gen11 و Dell PowerEdge R750
اکنون که تا حدودی با مشخصات سختافزاری هر دو سرور آشنا شدیم، وقت آن رسیده تا ببنیم کدامیک بر دیگری برتری دارد. برای ارزیابی بهتر، اجازه دهید به شکل تیتروار تفاوتها را بررسی کنیم:
قیمت:
هنگامی که صحبت از قیمت به میان میآید، بدیهی است که DL380 gen11 قیمت بیشتری نسبت به PowerEdge R750 دارد، زیرا سرور جدیدتری است و از مشخصات سختافزاری قدرتمندترین پشتیبانی میکند. با اینحال، سرور PowerEdge R750 هنوز هم یکی از محصولات قدرتمند و رده بالای بازار به شمار میرود که جوابگوی نیازهای طیف گستردهای از شرکتهای ایرانی است. در اینجا برنده سرور PowerEdge R750 است.
پردازنده مرکزی:
DL380 g11 از نسل چهارم پردازندههای مقیاسپذیر زئون اینتل پشتیبانی میکند، در حالی که PowerEdge R750 از نسل سوم پشتیبانی میکند. به بیان دقیقتر، ما در اینجا یک تفاوت ۲۰ هسته پردازشی داریم. ۶۰ هسته پردازشی سرور اچپی در مقایس ۴۰ هسته پردازشی شرکت دل. روشن است که سرور اچپی در زمینه انجام محاسبات سریعتر خواهد بود و همچنین در زمینه پشتیبانی از سختافزاری جدید نیز مشکلی خاصی نخواهد داشت، اما در مقابل هزینه خرید سرورهای رده بالای نسل چهارم بیشتر از نسل سوم است. در سویی دیگر، نسل سوم پردازندههای مقیاسپذیر اینتل هنوز هم عملکرد بالایی دارند و همچنان تا زمان بازنشسته شدن فاصله زیادی دارند. در اینجا برنده سرور DL380 g11 است.
حافظه اصلی:
سرور اچپی از حافظههای DDR5 با باس پایه ۴۸۰۰ مگاهرتز پشتیبانی میکند که سرعت به مراتب بالاتری نسبت به ۳۲۰۰ مگاهرتز دارد. بنابراین، در انجام محاسبات و ارسال و دریافت اطلاعات میان مولفههای مختلف سرور سرعت بیشتری دارد. در مقابل سرور دل از حافظههای DDR4 با باس پایه ۳۲۰۰ مگاهرتز پشتیبانی میکند که پهنای باند کمتری برای ارسال و دریافت اطلاعات دارند. در اینجا برنده سرور DL380 g11 است.
شکافهای گسترشی:
هر دو سرور در زمینه ارائه شکافهای گسترشی عملکرد خوبی دارند و به کاربران اجازه میدهند متناسب با نیازها کارتهای مختلفی مثل رایزرها، کارت شبکه، کارت گرافیک و غیره را روی سرور نصب کنند. با اینحال، DL380 g11 از نسل پنجم PCIe پشتیبانی میکند که دو برابر پهنای باند بیشتری نسبت به PCIe Gen 4 دارد. در اینجا برنده DL380 g11 است، اما به لحاظ تعداد شکافهای گسترشی هر دو جوابگوی نیازهای شرکتها هستند.
عملکرد:
با توجه به اینکه سرور DL380 g11 از مولفههای سختافزاری روز پشتیبانی میکند، عملکرد بالاتری نسبت به power Edge R750 دارد، اما در مقابل هزینه بیشتری دارد و به طبع آن انرژی بیشتری نیز مصرف میکند. بنابراین، اگر عملکرد یک معیار تعیینکننده و کلیدی نیست،Power Edge R750 گزینه خوبی است.
در مجموع با توجه به توضیحاتی که ارائه کردیم، باید بگوییم هر دو سرور جوابگوی نیازهای کاربری است، اما اگر به دنبال سروری هستید که برای مدت زمان طولانی از آن استفاده کنید DL380 g11 انتخاب بهتری است.